Suomen Lääketieteen Säätiön podcast-sarja Sukellus syvälle — Kliinisten kokeiden eettisyys puntarissa käsittelee lääketieteen tutkimuksen ja hoidon etiikkaa.
Tampereen yliopiston järjestämässä webinaarissa 13.11.2024 klo 12.15–15.00 lähestytään tutkijapuheenvuorojen kautta kysymyksiä, joita isoissa kansainvälisissä konsortiohankkeissa on jouduttu pohtimaan, jotta eri maiden ja yliopistojen erilaiset linjauk
TENKin sihteeristössä erityisasiantuntijana elokuussa aloittanut Petra Falin pitää uutta työtään hienona näköalapaikkana suomalaiseen tutkimusetiikan kenttään.
TENKin ja Luonnon- ja ympäristöntutkimuksen eettiset periaatteet ja ennakkoarviointiyhteistyö (LYTE) -hankkeen tavoitteena on laatia kansalliset eettiset periaatteet ja ennakkoarvioinnin malli luontoon ja ympäristöön kohdistuvalle
Tutkimuseettisen neuvottelukunnan (TENK) Luonnon- ja ympäristöntutkimuksen eettiset periaatteet ja ennakkoarviointiyhteistyö (LYTE) -hankkeen tavoitteena on laatia kansalliset eettiset periaatteet ja ennakkoarvioinnin malli luontoo
Vuoden 2023 toiminnassa keskityttiin uuden HTK-ohjeen tunnetuksi tekemiseen ja organisaatioiden sitouttamiseen. Lisäksi TENKissä käynnistyi luonnon- ja ympäristöntutkimuksen eettisiä periaatteita laativa hanke.
Tutkimusetiikan barometrin 2023 perusteella tutkijoiden tietämys tutkimuseettisistä asioista on hyvällä tasolla, mutta tutkijat kaipaavat lisää koulutusta ja keskusteluja tutkimusetiikasta.
Saamelaisia koskevan tutkimuksen eettiset ohjeet on laadittu yhteistyössä saamelaisyhteisöjen ja -tutkijoiden kanssa. Ohjeiden tavoitteena on luoda kulttuurisesti turvalliset tutkimusolosu
Kenen nimet pitäisi laittaa artikkeliin? Miten voin hyödyntää tekoälyä? Mitä on itseplagiointi? Jos tutkimusetiikkaan liittyvät asiat mietityttävät, TENKin kouluttama tukihenkilö voi auttaa.
TENK on julkaissut uuden opetus- ja tiedotuskäyttöön tarkoitetun piirrosvideon. Video esittelee tiiviissä muodossa hyvän tieteellisen käytännön (HTK) ohjeen perusperiaatteita ja hyviä tieteellisiä menettelytapoja.