Monikielinen tiedeviestintä ylittää kielimuureja

28.6.2022
Kuva puhekuplasta, jossa teksti monikielinen tiedeviestintä vaikuttaa.

Yhteisen kielen valinta rakentaa osallisuutta:  Science night LIVE!  Tiedekeskus Heurekassa on yleistajuinen tiedetapahtuma – englanninkielellä

Tapahtuma siirtyy vuodelle 2023.
- TJNK/Reetta 31.8.2022

=============================

Monikielisen tiedeviestinnän arvostaminen on tiedepolitiikan nouseva aihe. Tavoitteena on  arvostaa kaikkia kieliä tieteen valtakielten rinnalla.

Tieteen ja tutkimuksen yleistajuistamisen kieli on pääsääntöisesti paikallisesti käytetty kieli, Suomessa väestön rakenteesta johtuen useimmiten suomi. Toisinaan yleistajuinen tiedetapahtuma kannattaa järjestää muulla kuin kotimaisella kielellä. Yhteisen kielen, useimmiten englannin, käyttö tarjoaa välineen ja väylän vuorovaikutukselle heillekin, jotka eivät vielä puhu suomea. Tämä on tärkeää myös ei-suomenkielisille asiantuntijoille. He saavat näkyvyyttä ja pääsevät monipuolistamaan julkisuudessa esiintyvien asiantuntijoiden kirjoa. 

E2 Tutkimuksen Tutkijoiden vaikuttavuutta vahvistamassa BASE  -hanke kehittää ratkaisuja ulkomaisten tutkijoiden ja asiantuntijoiden yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen, medianäkyvyyden ja yhteiskunnallisen vaikuttavuuden vahvistamiseksi.

Onko kielimuuri este suomalaiseen yhteiskunnalliseen keskusteluun osallistumiselle, tutkija Mari K. Niemi?

“Kyllä se on. Tämä nousi vahvasti esiin ulkomaalaisille, Suomessa työskenteleville tutkijoille tekemässämme kyselyssä. Heillä ei ole samanlaisia mahdollisuuksia viestiä suurelle yleisölle, verkottua ja tulla median haastattelemiksi. 

Yhteiskunnan kansainvälistyessä meidän suomalaisten kannattaa haastaa myös omia toimintatapojamme - kieli on juuri niin korkea muuri kuin millaisen siitä teemme. Voisiko toimittaja haastatella tutkijaa englanniksi? Voisiko tv-esiintymiseen riittää hyvä, vaikkei täydellinen, suomen taito? Voisiko yhteiskunnallista keskustelua käydä myös englanniksi? Miten me verkostoissa jo mukana olevat tekisimme niistä avoimempia myös heille, jotka eivät vielä puhu suomea?”

E2 Tutkimus, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu ja Tiedekeskus Heureka pilotoivat uutta  tiedetapahtumakonseptia Science night LIVE! at Heureka! lokakuussa. Tapahtuma uudistaa yleistajuisten tiedetapahtumien muotoa tarjoamalla koko ohjelman englanniksi. Aiheena on resilienssi ja esitysformaatteja on neljä. Tutkimusta esittelevien pitsauksien lisäksi tarjolla on stand up -tiedekomiikkaa, keskusteluihin ohjaavia postereita ja pidempiä tarinoita tieteestä. Tutkijoiden haku ohjelmaan on käynnissä 8.8. asti. Tapahtuma on Tiedekeskus Heurekassa 28.10.2022.

Tuleva englanninkielinen tiedetapahtuma toteuttaa myös Monikielisen tiedeviestinnän Helsinki-aloitteen sanomaa siitä, että vaikuttava tiedeviestintä toteutuu monikielisesti. Hanke on kaikkien kielien puolesta, ei mitään kieltä vastaan, kuten aihetunnistekin kertoo: #KaikillaKielillä, #In AllLanguages. 

Base-hankkeen kyselyn tulokset julkaistaan syyskuussa. 

Lue Mari K. Niemen kolumni Societal engagement, Finnish media, and foreign academics – how to bridge the gap? Tiedekeskiviikko-blogista.

Mari K. Niemi esitteli Science night LIVE! at Heureka -konseptia Reconnecting people – inspiring Nordic Baltic Scicomm trends -webinaarissa 16.6.2022. TJNK osallistuu pohjoismaiden ja Baltian maiden tiedeviestijöiden vapaamuotoisen yhteistyöverkoston toimintaan. 

Teksti: Reetta Kettunen

Sinua saattaisi kiinnostaa myös