Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta edistää monikielistä tieteellistä viestintää. Monikielisyys edistää tutkitun tiedon saatavuutta ja käytettyvyyttä yhteiskunnassa.
Neuvottelukunta on osa Helsinki-aloitetta, jonka tavoitteena on lisätä tutkitun tiedon monikielistä saatavuutta. Hankkeen perusteesejä ovat:
- Tutkimus on kansainvälistä. Niin pitääkin olla!
- Monikielisyys pitää paikallisesti tärkeän tutkimuksen elossa. Suojellaan sitä!
- Tutkimustulosten levittäminen omalla kielellä luo vaikuttavuutta. Käytetään omaa kieltä!
- On tärkeää vuorovaikuttaa yhteiskunnan kanssa ja jakaa tietoa tiedeyhteisön ulkopuolelle. Tuetaan sitä!
- Tieteellisen viestinnän infrastruktuurit kansallisella kielellä ovat hauraita. Huolehditaan niistä!
Helsinki-aloitte haluaa lisätä tietoisuutta monikielisen tieteellisen viestinnän tärkeydestä ja edistää sen huomioimista erilaisissa tieteellistä viestintää ja tiedonjulkistamista ohjaavissa käytännöissä.
Monikielisen tiedeviestinnän Helsinki-aloitetta voi tukea esimerkiksi allekirjoittamalle sen vetoomuksen. Allekirjoittajat kannattavat, että päätöksentekijät, yliopistot, ammattikorkeakoulut, tutkimuslaitokset, tutkimusrahoittajat, kirjastot ja tutkijat noudattavat seuraavia suosituksia.
1. Tue tutkimustulosten levittämistä, jotta yhteiskunta hyötyy niistä täysipainoisesti.
- Varmista, että tutkijan ansioihin luetaan tutkimustulosten levittäminen tutkimusyhteisöä laajemmalle yleisölle ja vuorovaikutus perinteiden, kulttuurin ja yhteiskunnan kanssa.
- Varmista, että yhtäläinen pääsy tutkimustietoon on tarjolla useilla kielillä.
2. Huolehdi kansallisista infrastruktuureista, jotka mahdollistavat paikallisesti tärkeän tutkimuksen julkaisemisen.
- Varmista, että voittoa tavoittelemattomat tiedelehdet ja tieteelliset kustantajat saavat tarpeeksi resursseja ja tukea, jotta laadun varmentamisessa ja tutkimusintegriteetissä voidaan pitää yllä korkeita standardeja.
- Varmista, että kansalliset tiedelehdet ja tieteelliset kustantajat voivat siirtyä hallitusti ja turvallisesti avoimeen julkaisemiseen.
3. Edistä kielten moninaisuutta tutkimuksen arvioinnissa, arvostamisessa ja rahoittamisessa.
- Varmista, että asiantuntija-arvioinnissa arvostetaan laadukasta tutkimusta, olipa julkaisukieli tai -kanava mikä tahansa.
- Varmista, että metriikkaan perustuvissa arviointijärjestelmissä huomioidaan riittävällä tavalla kaikilla kielillä julkaistut artikkelit ja monografiat.
Monikielisen tiedeviestinnän Helsinki-aloitteen taustalla olivat vuonna 2019 Tieteellisten seurain valtuuskunta (TSV), Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta (TJNK), Suomen tiedekustantajien liitto, Universities Norway (UHR) ja COST-toimi "European Network for Research Evaluation in the Social Sciences and the Humanities" (ENRESSH). Aloite on kerännyt satoja allekirjoituksia. Se on huomioitu keskeisenä monikielisyyden aloitteena mm. Euroopan kilpailukykyneuvoston kannanotossa 2022